Jump to content
  • GUESTS

    If You  want access  to member only forums on FM, You will need to Sign-in or  Sign-Up now .

    This box will disappear once you are signed in as a member.

  • 0

Updating Humminbird firmware doesn't work


Wish-I-Were-Fishn

Question

I've tried updating my 798ci SI firmware, but it doesn't do anything. I'm sure I've followed the steps correctly, but still doesn't work to update. I even watched the video. Any ideas?

I'm using a new SD card and downloading the file right to the card. I turn the unit on then insert the card. Nothing happens.

Link to comment
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Doesn't that file download as a zip file? I believe you have to extract it and then place it on your SD card. I believe it is a .bin file but I could be mistaken on that.

Once you get the raw file on the SD card and get the device updated, make sure you pull the SD card out and delete the file or it will keep on recognizing that file and ask you if you want to update again.

Mike

Link to comment
Share on other sites

  • 0

When you load the upgrade to the card, can you see that the software version is actually on the card when you open the card? (You wont be able to open the actual software)

What version are you running now, and what version are you trying to upload?..

It sounds like you have the current version already in your unit, if it doesnt acknowledge the new version on the card. Is that possible?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

It sounds like you have the current version already in your unit, if it doesnt acknowledge the new version on the card. Is that possible?

That sounds like it to me. Check what software version the unit currently has and see if it needs updating. Press menu during the startup to get to the screen that will show you the info.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

It's v5.45 in the unit and v6.35 on the download site.

I tried formatting the SD card, no luck. I tried another SD card, no luck. It does nothing at all.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

I cant remember but dont you put the card in then turn it on?

Thats the way I've usually done my 798 although I believe it can be updated while running too. I use a 256mb SD card and it's worked perfect every time I've done the update, I use the right hand SD card slot.

Sounds like a call to Humminbird support is in order, this is strange for sure.

Mike

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Yeah, I sent a message to tech support. If I get time I will call them today. I've tried it in each slot, with it on first, with it off first... nothing works.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

i kinda had same problem earlier this year with 597 ci update. i had double & triple checked everything and they went so far as to tell me my SD card must be bad and i responded with u r full of talk. i received a call from them next day and it turned out their "computer tech" dept found a glitch in the "downloading" software, not the fishfinder software but a glitch that actually prevented the update to download to my card properly so my finder was never reading a software update on the card even though HB site said it was downloaded onto card, it never actually was. It was fixed next day, HB was apologetic & thanked me for bringing the issue to their attention.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Dont forget to reset factory defaults twice before inserting the card and then after the update is finished.Check out imonbass on youtube Doug Vahrenberg has some pretty helpful tips on the HB units.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

OK, so I talked to them today and here is the latest. After much convincing that I'm not a moron, I talked the tech into sending me a slightly older version, yet newer then the version in my unit. I told her that I believe they a problem file in the download.

My version is 5.45 and she sent me 5.84

I put it onto my SD card, fired up the unit, popped the card in and bingo. Worked like a charm and updated to 5.84. So then I thought I might be able to now install from my new 5.84 to their newest 6.35 - no dice. Doesn't work at all, same problem as before.

I just fired off an email to the tech with their 6.35 file attached and asked her to check it out. It's got to be a bad file. The saga continues...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

sounds like same issue i had with them, it may not be the actual fish finder software that is bad but the actual program that downloads the fish finder software

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.