• RECEIVE THE GIFTS MEMBERS SHARE WITH YOU HERE...THEN...CREATE SOMETHING TO ENCHANT OTHERS THAT YOU WANT TO SHARE

    You know what we all love...

    When you enchant people, you fill them with delight and yourself in return. Have Fun!!!

  • 0
Sign in to follow this  
wazz

Motor HelP

Question

wazz

My motherinlaw has a 80hp Envirude, it starts hard, but it starts, it idles great and would do so all day if you let it. The problem is when you put a load on the engine it dies. Everytime you put it in gear, the motor dies.

Any Input? confused.gif

Wazz

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
eurolarva

Standard reply for this is to test compression and spark first. My guess is that it is fuel related. Probably a ruptured diaphragm in the fuel pump or the carb is dirty and needs rebuild. The reason for the compression and spark test is if one or both of these fail the motor could be trashed and spending money on carb and fuel pump kits will be a waste of money.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Surface Tension

Hard starting and won't run with a load. I think your not getting enough fuel or it could be compression.

Do you have manual of electric choke? Is it working?

Check these, compression, gas lines and connections for air leaks, & fuel filter. Fuel line bulb, when you squeeze it does it stay hard and full when idling? If all those check out then I'd turn to the fuel pump and a carb cleaning.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
The_Duckslayer

I just had that happen on my motorcycle. The issue was gas in the fuel. May want to look for that as well. Take care and N Joy the Hunt././Jimbo

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
marine_man

Quote:

The issue was gas in the fuel


Nothing worse than gas in the fuel... grin.gifj/k

maybe water in the gas?

marine_man

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Macgyver55

Quote:

Quote:

The issue was gas in the fuel


Nothing worse than gas in the fuel... grin.gifj/k

maybe water in the gas?


Knowing Jimbo somewhat...he may have been doing some testing of his own and injecting some other type of "gas" into his fuel!

Careful Jimbo...results may vary! confused.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Kingfisher

If you haven't tried a new set of plugs, start there.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  



  • Your Responses - Share & Have Fun :)

    • CigarGuy
      Was out for a while on the Partridge River this afternoon, didn't have any minnows, managed one 13" crappie on Gulp waxes.  But, the old Strikemaster almost bottomed out-close to 30" of ice.
    • SkunkedAgain
      I don't know what your Helix 7 requires in the manual, but a quick look would figure out if that 3amp is too small. Definitely wire your sonar to the motor battery using the correct gauge wire and fuse. If you connect it to another battery, it should be a stand-alone. Connecting to the trolling motor battery will generate interference.
    • SkunkedAgain
      I've done cheeks quite a few times and they are always good. They take only a few seconds to carve out. I like to get the most out of the things I kill to eat, so I'm not afraid to pull them out of smaller ones. I'm glad to see that so many people picked up a new tip. That's the point of congregating on these forums. I wonder how many non-registered folks will read this and learn something new.
    • CigarGuy
      I've been doing them for many years.  Like Cliff, a friend who was a guide on LOW brought some out prior to the main course-been doing it since. 
    • Tom Sawyer
      With the snow cover completely gone and lots of standing water, 60s in the forecast, with plenty of sunny days next week, and a good chance of rain mid-week; this may be my last weekend on the ice, South of Hwy 210 anyway . Fish have really been on the chew
    • Alex wilhelmi
      hey guys..i installed the helix 7. took it out the other day. it keeps  randomly shutting down, with the motor off it will stay on no problem. Heres where i think i f'd up. i used the same 3 amp fuse harness from the old sonar that came with the boat, the old hb depth only kind. its wired right to the ignition wire. i used the correct gauge wire where i needed it. im guessing its not getting enough juice? also if i wired it direct to a separate battery, how do i go about hooking up and on board charger? or would i be ok just wiring direct to the battery that runs the motor? thanks for any advice. those musky lures look so bad ass! nice work !!
    • delcecchi
      Really small scallops
    • delcecchi
      I think it is a matter of the material involved.   Ethanol can corrode some metal and dissolve some organic stuff like rubber or plastic that gasoline doesn't affect.   Or so some sources say.     
    • Tom Sawyer
      I guess I was being to kind. Nah nah nah nah, ....Turn out the lights already. LMAO!How Disappointing. Wolves your next......
    • ProGuideEyes
       Did you leave vermilion Tom???